عطاری - طب سنتی - زالو درمانی - گیاهان دارویی - گیاه درمانی

به رسمی ترین سایت طب سنتی ایران خوش آمدید

عطاری - طب سنتی - زالو درمانی - گیاهان دارویی - گیاه درمانی

به رسمی ترین سایت طب سنتی ایران خوش آمدید

فصل سوم : پیاز cepa allium



WWW.021DR.COM


فصل سوم : پیاز cepa allium

اسامى گوناگون پیاز
گـیـاه سـبـزى اسـت ولى در زبـان فـارسـى بـه نام دیگرى یعنى سوخ هم شهرت دارد . اعـراب بـه پیاز بصل و ترک زبانها نیز به آن سوقان مى گویند .به نوع بیابانى پیاز در زبان ترکى لقب کومران را داده اند . در هند به پیاز بهارى هارا پیاز گفته مى شود . به پیاز ازلیم هم مى گویند .
پیاز در زبان لاتین به cepa allium، در زبان انگلیسى به onion، در زبان فرانسه به ognon و در زبان آلمانى به zwiebel شهرت دارد .
عربى : basal
بنگال : pianj
برمه اى : - ni _ keytthun، kesunni
چینى : tsung، cong ، chung
چک : cibule
دانمارک : log
هلندى : ajuin للّه ui
استونى :sibul harili
فنلاندى :ruokasipuli
اسکاتلندى uinnean
یونانى : kremmidi
گجرات : dungari
عبرى (یهودى ): batzal للّه yarok
هندى : oiyaz للّه piaz
مجارستان mozespecsenye hagyma
ایسلندى : laukur
اندونزى : merah bawang
ایتالیا: cipolla
ژاپن : wakegi للّه atasuki
لائوسى :bouo phag
مراتى :kanda
نروژ: kepalok
لهستانjadalna cebula:
پرتغالcebola :
پنجاب :peyaz
رومانى : ceapa
روس : luk
سانسکریت : palandu
اسپانیایى cebolla
سوامیلى : kitunguu
سوئدى : rodlok للّه lok
تایلندى : hom hua للّه hom ton
تبتى : btsong للّه tsong
اردو: piyaz
ویتنام : hanh
مشخصات کلى پیاز
وده ، انـواع و اقـسـام کـوچک ، بزرگ ، تند، شیرین ، پوست سفید و پوست قرمز داشته و داراى سـاقـه زیـرزمـیـنـى بـه نـام غـده پـیـاز مـى بـاشـد . پـیـاز را بـه دلیـل کثرت استفاده از آن چه در مصارف غذایى و چه در مصارف دارویى همه مى شناسید . پیاز داراى ویتامینهاى b و c بوده و سرشار از املاح سیترات ، استات فسفات ، نیترات و تـرکـیـبات گوگردى ، املاح کلسیم ، سدیم ، پتاسیم ، ید، سیلیس و چندین نوع قند مى باشد .
َََ
ترکیبات شیمیایى پیاز
و سـولفـیـدهـاى آلى یـافـت مـى شـود. در فـلسـهـاى ورقـه هـاى پـیـاز مـواد کاتشول (catechole) و پروتو کاتشوئیک اسید وجود دارد . پیاز در واقع یک انسولین گـیاهى است . در پوستهاى خارجى نازک گوشتى پیاز مواد فلاونوئید ( flavonode) و سـایـر مـواد قـنـدى بـدسـت مـى آیـد کـه روى مـیـکـروبهاى گرام در پیاز اسید فنولیک و تـرکـیـبـات قـنـدى وجود دارد . علاوه بر مواد فوق پروتئین ، هیدارتهاى کربن ، کلسیم ، فـسـفـر، آهـن ، پتاسیم ، ویتامین a تیامین ، ریبوفلاوین ، ویتامین c و نیاسین وجود دارد . از نـظر علمى پیاز ماده اى بنام آلى سین و پروستاگلاندین وجود دارد که هر دو خاصیت ضد التـهـابى و ضد تب و آنتى بیوتیکى دارند در 100 گرم پیاز خام 59 کالرى انرژى ، 40 مـیـلى گـرم کـلسـیم ، 60 میلى گرم فسفر، 72 میلى گرم آهن ، 5/17 ویتامین 2a میلى گـرم ویتامین c 6/12 میلى گرم قند، 8/1 میلى گرم پروتئین ، 3/84 میلى گرم آب وجود دارد .
ترکیبات اسانس پیاز
جزء عمده اسانس پیاز خام ماده آلیل پروپیل دى سولفید ( disvlfde allylpropyl ) است . شیره پیاز تازه تا حدودى باکترى کش است . از پوست پیاز کوئر سیتین quercetine) ( و یک ماده موثر بنام گلى کولیک اسید (acid glycolic) بدست مى آید .
زمان کاشت پیاز
تـخـم پیاز را در اول بهار و ساقه زیرزمینى و برگ زیرزمینى آنرا در پاییز در عمق 3 تا 4 سانتى مترى مى کارند.
نسخه هاى شفابخش پیاز
1 - درمان سوختگى با پیاز
استفاده از پماد در درمان سریع سوختگى پوست مفید است .
طرز تهیه پماد پیاز
یـک عـدد پـیـاز مـتـوسط را رنده کنید، بعد کمى پودر نمک دریایى را نیز به آن افزوده ، خوب بهم بزنید و به محل سوختگى بمالید و ببندید .(بمدت دو ساعت )
2ـ رفع یبوست با پیاز
افـرادى کـه بـه یـبـوسـت مـبـتـلا هـستند چنانچه چند عدد پیاز را در یک لیتر شیر و یا آب ریخته و بقدرى حرارت دهند تا پخته شود، سپس آب صاف شده آنرا هر روز صبح ناشتا و همچنین بعد از غذاى اصلى یک فنجان میل نمایند در رفع یبوست آنها مؤ ثر است .
َََ
3 - معالجه زخم ناخن با پیاز
جـهـت التـیـام و بـهـبـودى زخم گوشه ناخن ، یک پیاز سفید را زیر خاکستر آتش ببرید و انـگـشـت خـود را داخـل آن نـمـوده و چـنـد روز ادامـه دهـیـد . ایـن عمل تاءثیر زیادى در التیام زخم ناخن و رفع عفونت هاى آن دارد .
4 - درمان اختلالات کلیوى با پیاز
تـلالات کـلیـوى و کـسـانى که از درد پهلو رنج مى برند چنانچه دو عدد پیاز متوسط را خـرد نـمـوده بـا دو بـرابـر وزن آن شـراب سـفـیـد و مـقـدارى عسل مخلوط کرده ، داخل ظرفى ریخته و پس از چند روز گذاشتن ، صبح و شب یک استکان از آن را مـیـل نـمـایـنـد . (مـوقـع مـصـرف ظـرف را تـکـان دهـنـد) اثـر قابل توجهى در درمان بیمارى آنها دارد .
5 - درمان بواسیر و ترک سرمازدگى با پیاز
شـسـتـه و رنـده کـنـیـد . سـپس آنرا در 200 گرم چربى پرندگان یا پیه مرغ ریخته و بـقـدرى حـرارت دهـید تا خوب پخته شود، از این پماد روى بواسیر و خراش هاى سطحى پوست بویژه ترک سرمازده بمالید و ببندید . همچنین مالیدن آب پیاز به تنهایى بر روى ترکهاى دست و پا موجب بهبود آنها مى گردد.
6 - معالجه آسم (تنگى نفس ) با پیاز
جهت معالجه تنگى نفس و رفع سرفه خشک : پیاز را رنده کنید و آب آنرا بگیرید و سپس بـه هـم وزن آن عـسـل طـبـیـعـى اضـافـه نـمـوده ، خـوب بـهـم زده و مـیـل کـنید . خوردن این آب علاوه بر درمان امراض مذکور در رفع اخلاط کهنه موثر بوده و سینه و گلو را به خوبى ضد عفونى مى کند.
َََ
7 - تسکین درد گوش با پیاز
چـکـانـدن روزانـه چـنـد قـطـره از آب پـیازى که توسط فشار آبش را گرفته باشند در گوش علاوه بر تسکین درد آن موجب قطع صداى آن نیز مى گردد.
8 - التیام زخم و تحلیل ورم پروستات با پیاز
چـنـانـچـه چـنـد عـدد پـیـاز را رنـده کـرده و آنـرا داخـل ظـرف مـحـتـوى شـراب یـا الکل سفید (خوراکى ) ریخته و به مدت چند ماه گذاشته ، بعد آنرا صاف نموده و هر روز صـبـح یـک اسـتـکـان از آب آنـرا میل نمایید اثر قابل توجهى در التیام زخم ، تسکین درد و تحلیل ورم پروستات دارد.
9 - پایین آوردن تب با پیاز
پـیـاز دارویـى ضـد تـب مـى بـاشد . اگر فردى به تب سختى دچار شده باشد، یک عدد پـیـاز را بـرش دهـد و آنـرا داخـل ظرفى روى آتش بگذارد و پس از اینکه خوب گرم شد، آنـرا روى شـکـم ضـمـاد کند و پس سرد شدن تجدید نماید تب وى به زودى از بین خواهد رفت .
10 - تصفیه کردن خون با پیاز
اشـتـن انـسـولین گیاهى براى مبتلایان به دیابت (مرض قند) مفید بوده و قند خون آنها را بـه مـیـزان قابل توجهى کاهش مى دهد . دکتر .n.n gupta پروفسور کرسى پزشکى در دانشگاه g: k از lucknow نشان داده که تغییرات خونى ناشى از تغییرات چربى ، بدون تـردیـد بـا خـوردن پیاز تازه کلسترول (چربى ) خون پایین مى آید . مصرف پیاز موجب رقـت خـون گـردیـده و تـرکـیـبـات مـوجـود در آن مـانـنـد آسـپـریـن عـمـل مـى نـمـایـد . دکـتـر bailey.m.j از مدرسه طب دانشگاه جورج واشنگتن آمریکا همراه با همکارانش در مورد پیاز تحقیق نموده و یک عامل رقیق کننده خون به نام آدنوزین را در سیر و پـیـاز یافتند که موجب گشاد شدن عروق خونى و رقت خون مى شود. البته این خاصیت در پیاز خام بیشتر است تا در پیاز پخته شده .
11 - درمان بیماریهاى کبدى با پیاز
مـصـرف پـیاز به عنوان یک داروى مقوى کبد به کلیه بیمارانى که از امراض کبدى رنج مى برند توصیه مى شود. از سوى دیگر شواهد پزشکى وجود دارد که نشان مى دهد که سیروز کبدى به دنبال مصرف مداوم سه روزه پیاز تازه بهبود مى آید.
َََ
12 - اثر مثبت پیاز در سلامت دندان ها
تـحقیقات پزشکان روسى نشان داده است که ماساژ روزانه دندان ها با پیاز مى تواند از بعضى اختلالات دندانى جلوگیرى نماید . همچنین جهت تسکین درد دندان کافى است کمى آب پیاز را به پنبه آغشته نموده و آن را در حفره دندان دردناک بگذارید.
13 - رفع کمبود جریان خون قاعدگى زنان با پیاز
بـى نـظـمـى ، عـقـب افتادگى خون حیض (قاعدگى ) و یا قطع عادت ماهانه خود شده اندن چـنـانـچـه یـک عـدد پـیـاز را رنـده کـرده و هـمراه با یک مشت گیاه بومادران در یک لیتر آب جـوشـانـده و در آب آن بـنـشـیـنـنـد شـفـا خـواهـنـد یـافـت . هـمـچنین خوردن آب پیاز همراه آب زنجبیل و یا عسل جهت رفع کمبود جریان خون قاعدگى مفید است .
14 - درمان اختلالات پوستى با پیاز
از پیاز به عنوان یک داروى ضد عفونى کننده و مفید براى پوست جهت درمان انواع اختلالات و عوارض پوستى استفاده مى شود که در زیر به چند نمونه از آنها اشاره مى شود.
الف - ضد عفونى و التیام سریع زخم ها و جراحات :
جـهـت ضـد عـفـونى کردن جراحات و جوش خوردن آنها چند عدد پیاز را کوبیده و له نمایید، ابتدا روى جراحات را با پارچه یا باند نخى نازک ببندید و بعد پیازهاى له شده را در ظرفى ریخته و در هنگام حرارت دادند، جراحات را به بخار مستقیم بدارید. (بخور دهید) .
ب - محلول ضد لک پیاز:
بـراى بـرطـرف شـدن لکـهـاى صـورت آب پـیـاز را بـه شـکل محلول در آورده و با آن لکهاى صورت را برطرف کنید. جهت اثربخشى بیشتر کمى پودر سفید آب قلع یا مروارید را نیز به آن اضافه کنید.
پ - محلول ضد جوش پیاز:
جـهـت از بـیـن رفـتـن جوشهاى قرمز صورت و پوست یک عدد پیاز را خوب رنده کرده و در کـمـى سـرکـه بـمـدت دو روز بـخـیـسـانـیـد، سـپـس آنـرا بـه محل جوشها بمالید.
ت - کرم زیبایى پوست با پیاز:
فـاده از گـیاهان دارویى و فرآورده هاى طبیعى جهت رفع جوشهاى صورت و همچنین از بین بـردن لکـه هـاى تـیـره پـوست و ترک دست و پا چنانچه سه عدد پیاز را رنده کرده و در حـرارت بـسـیـار کـم بـا کـمـى روغن آنرا بیزند و در موقع پختن مرتب آنرا بهم زده و یک قـاشـق عـسـل ، یـک اسـتـکـان گـلاب و یـک فـنـجـان شـیـر بـه آن افـزوده و بـر محل جوشها و لکها و ترک پوست بمالید نتایج رضایت بخشى از آن خواهند دید.
نـوع دیـگـر: در هـنـدوستان ضماد همراه با آب لیمو و آب پیاز به عنوان یک کرم آرایشى براى خانمها بویژه تازه عروسان استفاده مى شود.
ث - سایر اختلالات پوستى :
استفاده از ضماد پیاز داروى خوبى جهت درمان اختلالات و عوارض پوستى مى باشد.
طرز تهیه ضماد پیاز
چـنـد پـیـاز مـتوسط را بکوبید و له کنید، سپس آنرا خوب فشار دهید تا آب آن خارج شود، بعد آب آنرا با کمى پودر زردچوبه خمیر نموده و بر روى پوست بمالید و ببندید.
15 - دفع سنگ کیسه صفرا با پیاز
اشخاصى که سنگ کیسه صفرا دارند خوردن این سوپ براى دفع سنگ کیسه صفراى آنها توصیه و تجویز مى شود .
طرز تهیه سوپ پیاز
رشـت را رنـده کـرده ، سـپـس در چهار قاشق سوپخورى و روغن زیتون آنرا نیم پز نموده ، 150 گـرم آب بـه آن اضـافـه کـرده و بـگذارید 10 دقیقه بجوشد، بعد تا هنگامى که گـرم است و سرد نشده ، آنرا میل کنید .(اضافه کردن کمى شکر به سوپ پیاز در موقع پختن ، هضم آنرا آسانتر مى سازد) .
16 - درمان زکام و سرماخوردگى با پیاز
اسـتـفـاده از پـیـاز بـه دلیل داشتن گوگرد و در نتیجه خاصیت ضدعفونى کننده خون اثر مثبتى در از بین بردن عفونتهاى مجارى تنفسى نظیر آسم ، ورم گلو و زکام دارد.
دستور مصرف آن به شرح زیر است
یـک پـیاز متوسط را بصورت ورقه ورقه ببرید و آنرا در سه چهارم فنجان آب به مدت چـنـد دقـیـقـه بـجـوشـانـیـد، بـعـد روى ورقـه هـاى پـیـاز پـخـتـه شـده کـمـى عسل بریزید و میل کنید.
نوع دیگر
را گـرفـتـه یا آنرا جوشانده و با کمى عسل مخلوط کرده ، شب بگذارید و در روز هر بار یـک قـاشق مرباخورى میل کنید. همچنین جهت درمان آنفولانزا یک عدد پیاز متوسط را کوبیده و له نمایید، سپس آب آنرا گرفته و سه بار در روز همراه با یک دم کرده گیاهى بصورت گرم میل نمایید.
17 - رفع بند آمدگى ادرار با پیاز
هت رفع بند آمدگى ادرار چنانچه شخصى پیش غذاى خود را سوپ شیر همراه با یک پیاز خـام رنـده شده در سه وعده (صبح ، ظهر، شام ) قرار دهد و از این رژیم بمدت 15 تا 30 روز پـیـروى نـمـایـد شفاى کامل نصیبش خواهد شد . همچنین پیاز خام بر پایین شکم خروج ادرار را آسان مى سازد.
18 - درمان رعاف (خونریزى بینى ) با پیاز
اگر فردى که به خونریزى شدید بینى مبتلا شده باشد یک پیاز را خوب رنده کرده و چـنـد قـطـره سـرکـه روى آن بـچـکـانـیـد، سـپـس آنـرا داخـل یـک پـارچـه نـازک نـخـى ریـخـتـه و خـوب فشار دهد تا آب آن خارج شود و در بینى بچکاند، در قطع خونریزى سریع الاثر است .
19 - درمان ریزش مو با پیاز
اسـتـفـاده از آب پـیـاز یـا لوسـیون آن بواسطه داشتن گوگرد در تقویت پیاز مو و رفع ریزش آن مفید و موثر است .
طرز تهیه لوسیون پیاز
100 گرم پیاز رنده شده را در 200 گرم الکل 60 درجه بمدت چند روز بخیسانید سپس هر بار دو قاشق مرباخورى از آنرا با آب مخلوط کرده و به پوست سر بمالید .
20 - معالجه دیابت (مرض قند) با پیاز
چـون پـیـاز مـدر (ادرار آور) اسـت ( بـه دلیـل داشـتـن نـیترات ) و همچنین داشتن خاصیت هضم کـنـنـدگـى و دارا بـودن نـوعـى انـسـولیـن گـیـاهـى در آن بـر ضـد دیـابـت عمل نموده و قند خون را پایین مى آورد . (البته پیاز خام مفیدتر از پیاز پخته مى باشد )
21 -درمان برص ، زگیل و زخم پاشنه پا با پیاز
ضـمـاد پـیـاز رنـده شـده بـا عـسـل و بـاروت جهت از بین بردن لکه هاى سفید روى پوست (بـرص ) مـفـیـد اسـت . ضـمـاد پـیـاز له شـده بـا نـمـک ، گـلاب و عـسـل در رفع زگیل موثر بوده و همچنین مالیدن پیاز پخته شده با پیه جهت معالجه زخم پاشنه پا بکار مى رود.
22 - تاءثیر پیاز در افزایش عملکر مغز
خوردن پیاز خام به دلیل داشتن فسفر فراوان به افرادى که کارهاى فکرى زیادى دارند تـوصـیـه مـى شـود . هـمـچـنین پیاز هضم مواد نشاسته اى را آسانتر کرده و جهت رفع بى خوابى بسیار مفید است .
23 - جلوگیرى از لخته شدن خون با پیاز
خـوردن پـیـاز عـلاوه بـر جـلوگـیرى از لخته شدن خون و شخت شدن جدار رگها، در رفع بـرخـى از عوارض خونى از قبیل فشار خون بالا و پاک نمودن خون از انواع سموم موثر بوده و بر از انواع سرطان ها را نیز از بین مى برد.
24 - تهیه فرآورده هاى الکلى با پیاز
از پـیاز به دلیل داشتن خواص دارویى فراوان و خاصیت ضد عفونى کننده ، فرآورده هاى طـبـى بـویژه فرآورده هاى الکلى تهیه مى کنند که در زیر به سه نمونه از آنها اشاره مى کنیم :
الف - تهیه تنطور پیاز
جهت تهیه تنطور پیاز، یک پیاز متوسط خام را رنده کرده و در ظرفى بریزید، سپس به مـقدار هم وزن آن الکل سفید 90 درجه بریزید و یک هفته گذاشته ، بعد آنرا صاف نموده و روزانـه دو قـاشق سوپخورى از آنرا میل کنید.استفاده از این تنطور تقریبا کلیه خواص پیاز را داراست .
ب - تهیه شربت الکلى ادرار آور با پیاز
جـهـت تـهـیـه ایـن شـربت ، چهار عدد پیاز متوسط خام را خوب رنده کرده ، همراه 150 گرم عسل در یک لیتر شراب سفید ریخته ، 15 روز گذاشته ، بعد آنرا صاف نموده و روزانه چهار قاشق سوپخورى از آنرا میل کنید.
پ - تهیه شربت الکلى ضد کرم روده با پیاز
بـراى دفـع کـرم هـاى روده یـک عـدد پـیاز را بصورت ورقه ورقه ببرید و در نیم لیتر شـراب قـرمـز بریزید، سپس بمدت دو شبانه روز گذاشته ، بعد آنرا صاف کرده ، هر روز صبح ناشتا یک لیوان از آنرا میل کنید.
25 - کاهش اضطراب با پیاز
اسـتـفـاده از پیاز به عنوان یک داروى آرام بخش اعصاب و مقوى قلب به اشخاص عصبى و کـسـانـى کـه حـالت اضـطـراب و تـپـش قـلب دارنـد توصیه مى شود.(البته در این مورد استفاده از پیاز پخته مفیدتر و موثرتر از پیاز خام مى باشد) .
26 - تهیه پادزهر با پیاز
جـهـت درمان زخم و محل گزیدگى حشرات ، عقرب و گازگرفتگى سگ یک عدد پیاز خام را رنـده کـنـیـد و روى مـحـل گزیدگى بگذارید و با پارچه نخى روى آنرا ببندید . همچنین مالیدن آب پیاز خام بر محل زنبور گزیدگى در رفع درد و سوزش آن موثر است .
27 - درمان یرقان و رفع اختلالات معدى با پیاز
ه بـیـمـارى یـرقـان (زردى ) دچـار شـده بـاشـد یـا از اخـتـلالات مـعـدى از قـبـیـل ورم و نـفـخ مـعـده رنـج مـى بـرد قـطعاتى از پیاز پوست کنده و خرد شده را با آب لیـمـوى تـازه هـمـراه بـا زیـره سـیاه میل نماید یا از ترشى پیاز قرمز استفاده کند، اثر قابل توجهى در رفع امراض مذکور خواهد داشت .
28 - فرآورده هاى غذایى پیاز
در کـمـتـر غـذایـى دیده شده که پیاز جزء مواد اصلى آن نباشد . در انواع کبابها، شامى ، سوپ ، کوکو، سالاد، کتلت ، دلمه ، خورش ، خاگینه ، املت و انواع ترشى ها پیاز مورد استفاده قرار مى گیرد . در زیر به چند نمونه از این فرآورده هاى غذایى اشاره مى کنیم .
ب - سوپ پیاز (2) (براى 2 نفر )
مواد لازم
4 عدد پیاز (حلقه حلقه شده )
2 قاشق غذا خورى آرد
8 عدد زرده تخم مرغ
1 لیتر شیر
100 گرم کره
مقدارى جعفرى خرد شده
نمک و فلفل به میزان لازم
روش تهیه سوپ
ا بـا کـره سـرخ نـمـوده ، شـیـر، آرد و نـمـک را بـه آن اضـافه کرده و روى حرارت ملایم بـگـذاریـد . بـعـد زرده تـخـم مـرغـهـا را بـه آن اضـافـه نـمـوده ، قـبـل از سـفـت شـدن زرده هـا سـوپ را از روى حـرارت بـرداشـتـه و بـه آن نـمـک و فلفل را اضافه کنید . در آخر، سوپ را با جعفرى خرد شده تزئین نمایید.
پ - سس پیاز و شیر
مواد لازم
200 گرم پیاز
5 پیمانه شیر
150 گرم کره
3 قاشق غذاخورى آرد
نمک و فلفل به میزان لازم
روش تهیه سس
کـرده ، آرد را در آن سـرخ کـنید . پیاز را ریز ریز کرده و شیر را روى حرارت بگذارید. بعد از داغ شدن پیاز را به آن اضافه کرده ، خوبه هم بزنید، وقتى که کمى غلیظ شد آن را از صافى گذرانده ، با نمک و فلفل داخل ظرف آرد ریخته ، خوب هم بزنید تا غلیظ شود و سپس صرف کنید.
ت - سوپ پیاز و مرغ (براى 2 نفر )
مواد لازم
1 عدد پیاز بزرگ
4 پیمانه آب مرغ
4 پیمانه جعفرى (خرد شده )
به میزان لازم نمک و فلفل
روش تهیه سوپ
ه کـرده ، آرد را بـا آب مرغ کم کم به آن افزوده ، در هنگام افزودن خوب هم زده تا گلوله نـشـود. سـپـس روى حـرارت قـرار داده تـا کـمـى غلیظ شود و جعفرى خرد شده را با نمک و فلفل به سوپ اضافه نمایید. حدود 10 دقیقه بعد سوپ را از روى حرارت برداشته ، سوپ را در ظرف مخصوص ریخته و میل کنید.
ث - کوکوى پیاز (براى 2 نفر)
مواد لازم
250 گرم پیاز
150 گرم کره
3 عدد تخم مرغ
2 عدد گوجه فرنگى
به میزان لازم نمک و فلفل و زرد چوبه
روش تهیه کوکو
کـوکـو پـیـاز را رنـده کـرده و تـخـم مـرغها را هم بزنید، گوجه ها را قطعه قطعه کرده و پیاز، تخم مرغها، فلفل ، نمک و زردچوبه و گوجه فرنگى را با هم مخلوط نمایید. کره را در ماهى تابه اى داغ کرده و هر دو طرف کوکو را در آن سرخ کنید.
ج - سالاد پیاز (براى 2 نفر )
مواد لازم
200 گرم پیاز
4 عدد تخم مرغ
100 گرم خیارشور
2 عدد کنسرو ماهى
به میزان کافى نمک و فلفل
به میزان کافى روغن زیتون و سس مایونز
روش تهیه سالاد
سـالاد تخم مرغ را آب پز کرده و خرد کنید . خیار شور را حلقه حلقه کرده و پیاز را خرد نـمـایـید . تخم مرغ ، پیاز، خیارشور، سس مایونز، ماهى ، روغن زیتون (یا روغن مایع ) و نمک و فلفل را با هم مخلوط کنید . حالا سالاد شما آماده است .
چ - کتلت پیاز (براى 2 نفر )
مواد لازم
300 گرم پیاز
100 گرم جعفرى
4 عدد زرده تخم مرغ
100 گرم کره
200 گرم لوبیا سفید
250 گرم روغن
50 گرم آرد
به میزان لازم نمک و فلفل
روش تهیه کتلت
دا خرد کرده و لوبیا را مدتى در آب بگذارید تا خوب خیس بخورد . سپس لوبیا را پخته و بـعـد خـوب له کـنـیـد . پـیـاز، جـعـفـرى زرده تـخـم مـرغ ، کـره ، لوبـیـا، فـلفـل و نمک را خوب مخلوط کرده و به شکلهاى دلخواه در آورید. هر دو طرف آنرا به آرد آغـشـتـه کـرده و هـر دو طرفش را در روغن سرخ کنید. براى تزئین این کتلت مى توانید از کاهو و گوجه فرنگى استفاده نمایید.
ح - کوفته پیاز (براى 4 نفر )
مواد لازم
250 گرم پیاز
250 گرم برنج
750 گرم گوشت
3 عدد تخم مرغ
100 گرم آرد نخودچى
70 گرم پودر کارى
200 گرم روغن
به میزان لازم نمک و فلفل
750 گرم سبزى ( ترخان ، نعناع ، جعفرى و تره )
روش تهیه کوفته
نـیـد . پیاز را رنده کرده ، آبش را بگیرید . سبزى را خرد کرده و با برنج ، تخم مرغ ، پـیـاز، گـوشـت ، فـلفـل ، نـمـک و پـودر کـارى مـخـلوط نـمایید و خوب ورز دهید تا حالت چسبندگى پیدا کند و به صورت کوفته در آورید . مقدارى پیاز را در روغن سرخ کرده و بـا 2 پـیـمـانـه آب بگذارید بجوشد. در این موقع کوفته ها را در آن بچینید و بگذارید خوب جا بیافتد و بعد میل نمایید.
خ - دلمه پیاز (براى 4 نفر )
مواد لازم
10 عدد پیاز درشت
200 گرم روغن
150 گرم روغن مغز گردو
1 پیمانه شیر
200 گرم مغزنان تست
3 عدد تخم مرغ
300 گرم گوشت
به میزان کافى فلفل ، نمک و ادویه
روش تهیه دلمه
د و گـوشـت را دو بـار چـرخ نـمـایـیـد . پـیـازهـا را داخل آب جوش و نمک قرار دهید . گوشت را در روغن تفت دهید و بگذارید سرد شود . نان را در شـیـر قـرار داده و بعد بیرون بیاورید تا شیرش گرفته شود. گوشت سرد شده را با فلفل ، نمک ، ادویه ، تخم مرغ ، گوشت و نان به شیر آغشته مخلوط کرده و خوب ورز دهید . پیازها را بعد از 7 دقیقه از آب خارج کرده ، داخلشان را خالى نموده و از مخلوط آماده شـده در آن بـریـزید . ته قابلمه اى را روغن ریخته و دلمه ها را در آن چیده و مقدارى تفت دهید تا دلمه ها خوب جا بیافتد .
د - خورش پیاز
مواد لازم
20 گرم روغن
500 گرم پیاز
250 گرم هویج
150 گرم آلو خشک
800 گرم گوشت مرغ
به میزان لازم زعفران فلفل و نمک
روش تهیه خورش
پـیـاز را خـرد کـرده و در روغـن سـرخ کنید مرغ را پخته ، از استخوان جدا نموده و در روغن سرخ کنید. گوشت را با مقدارى آب و پیاز روى حرارت ملایم قرار دهید تا نیم پز شود . بـعـد بـه آن هـویـج ، فـلفـل ، نـمـک ، ادویـه و آلو را اضـافـه کـنـیـد . قبل از جا افتادن خورش به آن آبلیمو اضافه کرده و اجازه دهید خورش جا بیافتد.
ذـ خاگینه پیاز (براى 2 نفر )
مواد لازم
250 گرم پیاز
6 عدد تخم مرغ
100 گرم آرد گندم
به میزان کافى روغن ، نمک و فلفل
روش تهیه خاگینه
تـفـت دهـیـد و از روى حـرارت بـرداریـد. بـعـد تـخـم مـرغـهـا را هـمـراه بـا آرد، نـمـک و فـلفـل بـا هـم مـخـلوط کنید . روغن را در ماهى تابه اى ریخته ، روى حرارت قرار دهید تا خـوب داغ شـود . سـپـس مواد خاگینه را در آن ریخته و بگذارید تا خوب سرخ شود . حالا خاگینه شما آماده است . آنرا میل کنید.
رـ ترشى ساده پیاز
مواد لازم
2 کیلو پیاز
مقدارى سرکه
به میزان لازم نمک و فلفل
روش تهیه ترشى
از پـوسـت کـنـدن ، چـنـد سـوراخ کـرده ، در ظرف ترشى ریخته ، روى آن سرکه ، نمک و فـلفـل بـریـزید . سپس در آنرا محکم بسته و در جاى خنک بگذارید تا ترشى پیاز آماده شـود . مصرف این ترشى همراه با غذاهاى چرب و گوشتى ، علاوه بر تحریک اشتها، در رقیق کردن چربى آنها نیز مؤ ثر است .
ز - ترشى فلفل و پیاز
مواد لازم
1 کیلو پیاز ترشى
1 لیتر سرکه
مقدارى نمک
500 گرم فلفل سبز دلمه اى
روش تهیه ترشى
و از طـول بـه 2 قـسـمت خرد کنید. فلفل و پیاز را ورقه ورقه کرده ، یک ورقه پیاز، یک ورقـه فـلفـل سـبـز را درون ظـرف تـرشـى چـیـده و ایـن عـمل را تکرار کرده تا ظرف ترشى پر گردد. سپس روى آن مقدارى نمک و سرکه ریخته تـا روى سـطح تمام مواد را بپوشاند . درب آن ظرف را بسته و به مدت 20 روز در جاى خنک نگه دارید تا خوب جا بیافتد و بعد میل کنید.
س - بورانى پیاز
مواد لازم
750 گرم پیاز
1 کیلو ماست
1 قاشق سوپخورى پودر سیر
150 گرم نعناع و ترخان
250 گرم خیار
به میزان کافى نمک و فلفل
روش تهیه بورانى
نـعـنـاع و تـرخـان را ریـز کـنـیـد . پـیـاز و خـیـار را پـوسـت کـنـده و رنـده نـمـایـیـد و بـا فلفل و نمک خوب مخلوط کنید . سپس همه را با ماست و پودر سیر مخلوط نموده و هم بزنید . حالا بورانى شما آماده است .
ش - پوره پیاز
مواد لازم
700 گرم پیاز
100 گرم کره
100 گرم خامه
600 گرم برنج
به میزان لازم زعفران ، نمک و فلفل
روش تهیه پوره
پـیـاز را خرد کرده و با برنج بگذارید پخته شود . بعد از پخته شدن با کره ، خامه ، زعفران ، نمک و فلفل مخلوط کرده و چرخ کنید تا خوب نرم شوند و به کار برید.
ص - املت پیاز (براى 2 نفر )
مواد لازم
2 عدد پیاز
دو سوم فنجان شیر
6 عدد تخم مرغ
مقدارى روغن
به میزان لازم نمک و فلفل مقدارى هویج و خیار شور (براى تزیین )
روش تهیه املت
پـیـاز را خرد کرده و سرخ کنید . سپس تخم مرغ را خوب هم زده و به شیر اضافه کنید . مـخـلوط آمـاده را روى پـیـاز ریـخـتـه و فـلفـل را بـه آن بـیـافزایید . درب ماهى تابه را بـگـذاریـد تـا تـخـم مـرغ خـوب بـپـزد . بـا هـویـج و خیار شور روى آنرا تزیین کرده و میل نمایید.
ض - اردور پیاز
مواد لازم
120 گرم قارچ
200 گرم کالباس
120 گرم جعفرى
6 عدد پیاز درشت
120 گرم گوجه فرنگى
به میزان لازم روغن ، نمک و فلفل
روش تهیه اردور
فـرنـگـى را ریز خرد کنید. پیاز را بعد از پوست کندن در روغن سرخ نموده ، مواد مذکور را بـا فـلفـل و نـمـک داخـل پـیـاز قـرار دهـیـد . بـعـد در سـیـنى فر با حرارت 300 درجه سـانـتـیـگـراد به مدت 35 دقیقه در فر قرار دهید . در صورتى که بخواهید دم پخت کنید لازم است در قابلمه اى یک لیوان آب ریخته ، روى حرارت ملایم قرار دهید تا پخته شود.
ط - نان پیاز
مواد لازم
1 کیلو آرد گندم یا جو
500 گرم پیاز (رنده شده )
400 میلى لیتر آب
1 قاشق چایخورى پودر خمیر مایه
روش تهیه نان
ا جـوشـانـده برگ شنبلیله را مخلوط کرده و به هم بزنید . سپس آرد جو و پودر برگ یا تـخـم شـنـبـلیـله را ابتدا کم کم به آن اضافه کرده و به هم بزنید تا بصورت خمیرى نـرم در آیـد و چـسـبـندگى پیدا کند . بعد خمیر را در کیسه نایلون ریخته و بگذارید چند سـاعـت بـمـانـد . سـپـس یک مشت از خمیر را روى تاس یا سینى پهن کرده ، کمى برگ خشک شنبلیله روى آن پاشیده و در تنور قرار دهید تا پخته و طلایى رنگ شود . بقیه خمیر را نیز به همین ترتیب انجام دهید.
ظ - تهیه شورى با پیاز (پیاز شور)
مواد لازم
1 کیلو پیاز
10 حبه سیر
2 شاخه مرزه
2 شاخه ترخون
مقدارى آب و نمک جوشیده
روش تهیه شورى
شـسـتـه و خـشک کنید . سپس آنرا به 4 قسمت بریده و در یک ظرف که درب آن خوب بسته شود، بریزید . شاخه هاى مرزه و ترخون و سیر حبه شده را روى آن گذاشته و بعد آب و نمک جوشیده سرد شده را روى آن بریزید و درب آنرا ببندید . پس از چند هفته گذاشتن و جا افتادن از آن همراه با خوراک یا به عنوان اردور استفاده نمایید.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد